Pierzga pszczela 2 x 100 g.

Nowy produkt

Pierzga pszczela 2 słoiczki po 100 g.

Więcej szczegółów

7 Przedmioty

58,00 zł brutto

Więcej informacji

Pierzga pszczela:

Skład chemiczny

W składzie pierzgi znajdują się:

  • białka 10-40%, wśród 25 aminokwasów m.in. metionina, lizyna, treonina, histydyna, leucyna, izoleucyna, walina, fenyloalanina i tryptofan;
  • węglowodany 13-55%, głównie fruktoza i glukoza;
  • tłuszcze 1-20%, zarówno kwasy nasycone i nienasycone, fosfolipidy, fitosterole;
  • polifenole ok. 1,6% m.in.: flawonoidy, leukotrieny, katechiny i kwasy fenolowe;
  • witaminy
    • rozpuszczalne w wodzie: C (do 300 mg/100 g), z grupy B – B1, B2, B6, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, kwas foliowy, biotyna, rutyna i inozytol;
    • rozpuszczalne w tłuszczach: A (do 200 mg/100 g) i E;
  • makroelementy: potas, magnez, wapń, sód;
  • mikroelementy: miedź, cynk, chrom, mangan, molibden, kobalt, krzem, selen, żelazo;
  • związki triterpenowe – kwas oleanolowy i jego izomer kwas b-ursolowy oraz betulina.