Więcej informacji
Pierzga pszczela:
Skład chemiczny
W składzie pierzgi znajdują się:
- białka 10-40%, wśród 25 aminokwasów m.in. metionina, lizyna, treonina, histydyna, leucyna, izoleucyna, walina, fenyloalanina i tryptofan;
- węglowodany 13-55%, głównie fruktoza i glukoza;
- tłuszcze 1-20%, zarówno kwasy nasycone i nienasycone, fosfolipidy, fitosterole;
- polifenole ok. 1,6% m.in.: flawonoidy, leukotrieny, katechiny i kwasy fenolowe;
- witaminy
- rozpuszczalne w wodzie: C (do 300 mg/100 g), z grupy B – B1, B2, B6, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, kwas foliowy, biotyna, rutyna i inozytol;
- rozpuszczalne w tłuszczach: A (do 200 mg/100 g) i E;
- makroelementy: potas, magnez, wapń, sód;
- mikroelementy: miedź, cynk, chrom, mangan, molibden, kobalt, krzem, selen, żelazo;
- związki triterpenowe – kwas oleanolowy i jego izomer kwas b-ursolowy oraz betulina.